Astronautům na ISS se ulevilo, záchod funguje

Washington - Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici si po dvou týdnech konečně oddechli. Podařilo se jim opravit nefunkční toaletu, která se porouchala před dvěma týdny. Rozbitou pumpu jediného záchodu na stanici nahradila jiná, kterou na ISS přivezl raketoplán Discovery.

Na sedm let staré toaletě ruské výroby se porouchala pumpa odsávající moč. Na poslední chvíli byla proto na raketoplán Discovery naložena 16 kilogramů těžká náhradní pumpa, kterou po dvou hodinách práce instaloval ruský kosmonaut Oleg Kononěnko.

Kromě nové pumpy pro toaletu vynesl raketoplán Discovery na ISS také japonskou vědeckou laboratoř Kibo v hodnotě miliardy dolarů, kterou astronauti z Discovery připojili k ISS v úterý. V pátek připojí k laboratoři skladovací prostor, ktery dopravil raketoplán na ISS už v březnu. Příští rok laboratoř dostane ještě menší robotickou ruku a venkovní plošinu, která bude umístěna před poklop na laboratoři Kibo a bude sloužit k vědeckým experimentům ve vesmírném prostoru. Zařízení v hodnotě jedné miliardy dolarů je největším modulem u stanice. Laboratoř bude sloužit například k vývoji nových léků nebo k výzkumu materiálů ve stavu beztíže.