Barmská junta zabavuje humanitární pomoc a vyhání lidi z uprchlických táborů

Bangkok/Rangún - Zástupce mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Benjamin Zawacki dnes v Bangkoku informoval, že má důkazy o 40 případech, kdy barmská vojenská junta zabavila zahraniční humanitární pomoc pro oběti cyklonu Nargis. Zawacki také potvrdil předchozí informace Dětského fondu OSN (UNICEF) o vyhánění přeživších z uprchlických táborů.

V jednom případě podle něj vládní úředníci najednou zabavili 48 nákladních automobilů s humanitární pomocí určené lidem v nejhůře postižené oblasti delty řeky Iravadi. Barmská junta už dříve pohrozila, že tvrdě zakročí proti každému, kdo bude zneužívat humanitární pomoc. Mezinárodní organizace nicméně poukazují na to, že na barmských tržištích se veřejně obchoduje se zahraničními dary obětem katastrofy.

Amnesty International má podle Zawackého také informace o 30 případech, kdy vojáci vyhnali oběti cyklonu z uprchlických táborů. Armáda podle něj vyhání především ty, kteří našli úkryt ve školách a klášterech. Nutí je vrátit se do zpustošených vesnic, v nichž žili před úderem cyklonu, ty jsou však často zcela neobyvatelné. O tom, že vojáci vyklízejí uprchlické tábory, informoval poprvé minulý týden UNICEF.

Od barmských břehů dnes rovněž odpluly americké válečné lodě s humanitární pomocí, kterým junta neumožnila přistát a vyložit náklad. Odjezd vojenských plavidel dále zkomplikuje záchranné práce v iravadské deltě, protože zahraniční humanitární organizace přijdou o možnost využívat 22 amerických vojenských vrtulníků k přepravě pomoci.