Rakouská policie hlídá české hranice přísněji než hranice s Německem

Vídeň - Rakouská policie zpřísnila kontroly, aby zabránila vstupu do země radikálním fanouškům, kteří by mohli zamířit na nadcházející evropské mistrovství ve fotbale. Přístup rakouských policistů na českých hranicích se ale liší od těch, co hlídají hranice s Německem. Zatímco všichni turisté mířící do Rakouska z Čech musejí ukázat doklady, na hraničním přechodu s Německem tomu tak není.

Rakouští policisté začali ráno kvůli začínajícímu Euru 2008 ve fotbale kontrolovat řidiče na jihomoravských hraničních přechodech. Doklady musí ukázat všichni, kdo se chtějí dostat do Rakouska autem. Takzvané zelené přechody, tedy místa, kde je možné přejít hranici pěšky nebo na kole, rakouská policie zavřela úplně.  

Rychlost je na českých hraničních přechodech omezená na dvacet kilometrů v hodině, aby žádné auto neodjelo bez prohlídky. „Hlavní cíl našich kontrol je nevpustit do země fanoušky, kteří na stadionech dělají nepořádek nebo jsou agresivní a mohli by narušit průběh šampionátu,“ tvrdí Florian Ladenpruber, šéf policejního okrsku Mistelbach. Cizinečtí policisté budou všechny podezřelé fanoušky prověřovat v databázi a případně je posílat zpět.

Českou hranici přitom Rakušané střeží hlavně kvůli polským fanouškům. I když Polsko hraje v neděli s Německem a policisté by měli proto stejně kontrolovat i fanoušky na německých hranicích, stejná opatření tu neplatí.

Policisté si na největším přechodu na dálnici mezi Mnichovem a SAlzburgem jen namátkově vybírají, koho zkontrolují. „Je to selektivní kontrola, není tu žádná závora, policisté si namátkově vybírají auta k prohlídce mimo jízdní pruh, aby doprava plynule pokračovala,“ říká rakouský policista Hans Jörg Födermayr.

Není to poprvé, co Rakousko dává najevo, že plynulost dopravy na silnicích do Česka pro něj není stejně důležitá jako na jiných komunikacích. Třeba blokády přechodů s Českem úřady pravidelně povolují. Když ale chtěli odpůrci Temelína v roce 2006 zablokovat dálnici A1 u Lince, následoval okamžitý zákaz.

Uzavřené hraniční přechody
Zdroj: ČT24