Zimbabwská policie krátce zadržela americké a britské diplomaty, Bílý dům žádá o vysvětlení

Harare - Zimbabwská policie dnes pod pohrůžkou násilí zastavila kolonu aut a krátce zadržela skupinu amerických a britských diplomatů. Incident se odehrál v Binduře, 80 kilometrů severně od metropole Harare. Americký velvyslanec z něj obvinil vládu této jihoafrické země.

Americký velvyslanec James McGee incident popsal takto: „Policie zastavila vozidla, prořezala jim pneumatiky, sebrala mým pracovníkům telefony a váleční veteráni (stoupenci prezidenta Roberta Mugabeho) pohrozili zapálením aut s mými lidmi, pokud nevystoupí a neodeberou se v doprovodu policistů na nedalekou policejní stanici. Jsme přesvědčeni, že tento krok přichází přímo shora.“

Bílý dům už požádal Zimbabwe o vysvětlení incidentu. Zároveň celou záležitost hodlá ihned projednat v Radě bezpečnosti OSN. Londýn předvolal zimbabwského velvyslance v Británii, aby podal vysvětlení.

Ve skupině bylo pět Američanů, čtyři Britové a tři místní zaměstnanci ambasád. Jednoho z nich prý policisté zbili. Diplomaté se údajně sešli s oběťmi násilností, které se odehrávají před volbami.

Diplomaté se podle mluvčího zimbabwské vlády zúčastnili shromáždění v domě jednoho ze stoupenců opozice. Podle Londýna a Washingtonu se snažili udělat si obrázek o situaci na severu země před blížícím se druhým kolem prezidentských voleb.

Británie a USA obviňuje Mugabeho z násilí a zastrašování stoupenců opozičního vůdce a prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraie před druhým kolem prezidentských voleb, plánovaným na 27. června. Tsvangiraie ve středu zadržela policie a po několika hodinách ho opět propustila.