Turecký ústavní soud je proti nošení muslimských šátků

Ankara - Proti nošení muslimských šátků na univerzitách se dnes vyslovil turecký ústavní soud. Všech jedenáct soudců dnes zavrhlo reformu turecké ústavy, která zmírňovala zákaz nošení této muslimské pokrývky hlavy. Podle členů ústavního soudu nerespektuje reforma sekulární charakter Turecké republiky.

Zmírnění zákazu nošení šátků požadovala vládnoucí strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), ta dokonce návrh prosadila na začátku února i v parlamentu. Opozice se ale proti úpravě odvolala k ústavnímu soudu, prý novela podkopává světský ráz Turecka. Soudci dali dnes opozici jednohlasně za pravdu.

Přísně sekulární styl, který zavedl Mustafa Kemal Atatürk, když v roce 1923 založil Tureckou republiku, zakázal nošení muslimských šátků na veřejných místech, jako jsou školy a úřady. Novela ústavy umožňovala, aby muslimské ženy nosily tuto pokrývku hlavy na půdě univerzit, zákaz na úřadech měl nadále platit.

V Turecku vznikly obavy, že po odhlasování těchto ústavních změn dojde ke zvýšení napětí. Zákaz nošení muslimských šátků totiž podporují laické kruhy především v soudnictví, ve vysokém školství a v armádě.

Právě velení armády verdikt ústavního soudu vítá. Velitel turecké armády generál Yasar Buyukanit prohlásil: „Pokud je Turecko sekulární a demokratický stát, musíme rozhodnutí soudu všichni respektovat. Verdikt je jasný.“

Opozice se spolu s útokem na ústavní reformu, kterou prosadila AKP, snaží postavit vládní stranu mimo zákon. Důvodem jsou údajné aktivity AKP namířené proti sekulárnímu charakteru státu. Opozice se snaží, aby soud na pět let zakázal politickou činnost 71 představitelům této strany, a to včetně nynějšího premiéra a prezidenta.