Polská metropole bude mít svůj Manhattan

Varšava - Varšava chce mít svůj Manhattan. Ke spolupráci zve radnice architekty zvučných jmen. Polská metropole nabízí prostor a očekává, že na jejím území vzniknou nové výškové budovy. Centrum města tak dostane novou tvář. Už teď je oblast jedním velkým staveništěm.

Varšava byla Němci za války srovnána se zemí, 84 procent domů bylo zbouráno. Poválečný socialistický realismus se podepsal na tváři dnes téměř dvoumilionové metropole. Více než půl století je dominantou polského hlavního města Palác kultury vysoký 237 metrů. Už za pár let by se jeho okolí mělo výrazně změnit.

„Měli bychom mít takový svůj moderní Manhattan s výškovými budovami, které patří k dynamické metropoli ve střední Evropě 21. století,“ tvrdí primátorka Varšavy Hanna Gronkiwicz - Waltzová.

V centru Varšavy tak vznikají gigantické mrakodrapy. Už dnes si zájemci mohou koupit byt třeba v 54. patře. Čím blíž je byt k nebi, tím vyšší je jeho cena. Metr stojí průměrně 180 tisíc korun. Přesto je už polovina luxusních bytů prodána. „Mrakodrap bude vysoký 192 metrů, uvnitř bude 251 bytů, největší z nich má 370 metrů, První majitelé se mohou nastěhovat v první polovině roku 2010,“ říká o jednom z projektů Alicja Kościeszová ze stavební společnosti ORCO. Architektem moderního mrakodrapu je Daniel Libeskind, který se podílel i na přestavbě Ground Zero v New Yorku, kde do útoků z 11. září 2001 stálo Světové obchodní centrum.

Do Varšavy míří i první dáma světové architektury Zaha Hadidová. Za čtyři roky by tu měl stát 250 metrů vysoký mrakodrap s byty, kancelářemi a hotely, obchody a restauracemi. Bude stát v samotném centru města, spolu s ostatními výškovými budovami zastíní Palác Kultury. Má to být nejvyšší budova v Polsku, která by se měla stát symbolem Varšavy.

Vydáno pod