Českou hlavičku ocenil Karlovarský kraj i VŠE

Karlovy Vary - Karlovarský kraj a Vysoká škola ekonomická dnes ocenili žáka karlovarské základní školy. O vítěze hned několika technických soutěží, Michala Voříška, už projevila zájem i soukromá firma.

Čtrnáctiletý Michal Voříšek chodí teprve do sedmé třídy, za sebou má ale už řadu úspěchů. Tím největším je loňské vítězství v soutěži České hlavičky. Cenu dostal za to, že sestrojil dálkové ovládaní, které se spíná pomocí mobilního telefonu. Uživatelé si tak na dálku mohou zapnout topení, světlo nebo jakékoliv jiné spotřebiče.

„Přístroj jsem sestrojil z jediného důvodu. Normální zařízení, která jsou na trhu, jsou zbytečně drahá, takže jsem ho postavil sám a ještě podle vlastních představ,“ vysvětluje oceněný Michal Voříšek. Michalův technický talent teď ocenila i Vysoká škola ekonomická a Karlovarský kraj. Zároveň má šanci získat i podporu firmy, která se zabývá výrobou elektronických součástek.

„Firmy si uvědomují, že bez těchto talentů a včasného podchycení nemůže existovat ani jejich další vývoj,“ tvrdí radní za Karlovarský kraj Kamil Řezníček. „Je to jednoznačná cesta, jak mít v budoucnu zajištěné dobré zaměstnance. Tohle je první případ, kdy to je někdo ze základní školy,“ říká jednatel jedné z firem Václav Jeništa.

Za své znalosti vděčí Michal karlovarskému Radioklubu. Veškerý materiál mu ale musí kupovat rodiče. Klub totiž na nákup kvalitních dílů nemá peníze. „Většinou objednávám součástky z Německa, protože tady nejsou k dostání nebo jsou většinou nekvalitní,“ stěžuje si Voříšek. Předseda karlovarského občanského sdružení Radioklub Michal Rybka potvrzuje, že v kroužku mají víc takto šikovných dětí, v rozvoji je však brzdí nedostatek peněz.

Kraj dosud rozděloval dotace jen do oblasti sportu a kultury. Už druhým rokem ale o peníze mohou žádat i podobná občanská sdružení jako je Radioklub.