Summit FAO slíbil zmírnit potravinou krizi a odstranit hlad

Řím - Světoví lídři na závěr třídenního summitu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) slíbili, že se proti nynějším vysokým cenám potravin postaví. Chtějí proti tomu bojovat uvolněním obchodních bariér a posílením zemědělské produkce. Delegáti chtějí do roku 2030 zvýšit celosvětovou produkci potravin o 50 procent.

Světový potravinový program OSN slíbil na pomoc 62 zemím nejhůř postiženým potravinovou krizí letos navýšení o miliardu a 200 milionů dolarů. Zároveň odhaduje, že každoročně bude potřeba 20 miliard dolarů.

Text závěrečného prohlášení přinesl jisté zklamání - během tvrdého vyjednávání delegátů totiž došlo ke značnému rozmělnění a rozvolnění už tak dost opatrně navrženého dokumentu. Které pasáže vzbudily takové emoce?

Největší problémy byly s pasáží o uvolňování obchodních bariér; s ní nesouhlasily země jako Argentina a Rusko, které nedávno zavedly exportní cla na různé zemědělské produkty. Argentina uvedla, že text nepřijme a požadovala uvedení svých výhrad do dodatku. Velké komplikace také dělala Kuba, která se snažila do deklarace vnést odsouzení amerických sankcí proti ní.

Kontroverzní téma biopaliv, na jejichž adresu zazněla na summitu značná kritika zejména ze strany rozvojových zemí, pojala deklarace kompromisně. Prohlášení vyzývá ke zkoumání „problémů a příležitostí“, které tento fenomén přináší. Kritici říkají, že biopaliva zvyšují ceny základních potravin, protože využívají potravinářské plodiny a půdu k neefektivní produkci pohonných hmot. Země jako USA a Brazílie si prosadily do závěrečného prohlášení formulaci, že výhodnost biopaliv bude dále zkoumána.  

Summit svolala FAO proto, aby světové společenství začalo hledat cesty, jak zajistit dostatek potravin v situaci rychle rostoucí poptávky rozvojových zemí a v době, kdy prudce rostou ceny pohonných hmot a dalších vstupů. Za poslední tři roky se ceny základních zemědělských komodit zhruba zdvojnásobily a letos kvůli prudkému zdražení pšenice a rýže došlo v řadě zemí světa k sociálním nepokojům. Světová banka odhaduje, že nárůst cen zvýšil počet lidí ohrožených hladem o 100 milionů na téměř miliardu.

Společná studie FAO a OECD předpokládá, že ceny rýže, pšenice a kukuřice sice z nedávných rekordů klesnou, nicméně v příštích deseti letech zůstanou proti předešlému desetiletí dražší asi o 50 procent. FAO spočítala, že do roku 2050 se bude muset produkce potravin zvýšit o 50 procent, aby uspokojila světovou poptávku.

Zemědělství v nerozvinutých zemích
Zdroj: ČT24