Rezignace v letectvu USA kvůli chybám s atomovými zbraněmi

New York - Náčelník štábu generál Michael Moseley z velení amerického vojenského letectva dnes odstoupil. V očekává se i rezignace nejvyššího šéfa leteckých sil Spojených států Michaela Wynnea. Důvodem jsou zásadní nesrovnalosti při operacích s jadernými zbraněmi, například mylné odeslání roznětek pro bojové hlavice na Tchaj-wan a incident, kdy vloni v srpnu přelétal USA bombardér s ostrými atomovými hlavicemi.

Admirál Kirkland Donald, který je pověřený vyšetřováním chybné zásilky na Tchaj-wan, letectvo tvrdě kritizuje a doporučil ministru obrany Robertu Gatesovi, aby velení leteckých sil donutil k odpovědnosti.

Incident s roznětkami, které Pentagon poslal v roce 2006 na Tchaj-wan omylem namísto baterií do vrtulníků, byl natolik vážný, že se prezident George Bush ve snaze předejít podrážděné reakci Číny za něj musel telefonicky omluvit svému čínskému protějšku Chu Ťin-tchaovi.

Největší rozruch, alespoň mezi americkou veřejností, způsobil vloni v srpnu bombardér B-52, který měl během více než tříhodinového letu ze Severní Dakoty do Louisiany pod křídly šest raket s plochou dráhou letu. Teprve několik hodin po přistání se zjistilo, že byly vybaveny jadernými hlavicemi. Celkem tak byly zbraně nedostatečně zajištěny 36 hodin.

Rozpory mezi vedením Pentagonu a velením letectva ale můžou mít podle amerického odborného tisku hlubší důvody. Zatímco letectvo se prý chce poměřovat s ruskou a čínskou vojenskou silou, ministerstvo je usměrňuje, aby se soustředilo na aktuální povinnosti v Iráku a Afghánistánu.