Rusko varuje Ukrajinu před vstupem do NATO

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval Ukrajinu před vstupem do Severoatlantické aliance, stejně jako jeho předchůdce Vladimir Putin. Medveděv podle ruského ministra zahraničí Sergeja Lavrova prohlásil, že členství Ukrajiny v NATO neposlouží ani jedné zemi. Rozšiřování NATO, které by mohlo zahrnout Ukrajinu, by podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova mohlo ohrozit bezpečnost Ruska. Ruský prezident také vyzval Kyjev, aby nepřijímal žádná jednostranná opatření proti ruské základně Sevastopol na jihu Ukrajiny.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval Ukrajinu k řešení všech problémů souvisejících s fungováním černomořské flotily na základně Sevastopol. Medveděv Ukrajinu varoval před přijímáním jakýchkoliv jednostranných kroků směřujících k vyhoštění ruské flotily z námořní základny Sevastopol na jihu Ukrajiny. Flotila nedávno slavila 225 let svého trvání.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v minulých dnech rozhodl o přípravě zákona, který by další pobyt ruských námořníků v ukrajinském přístavu znemožnil.

Smlouvy o pobytu ruské flotily v ukrajinském přístavu byly podepsány v roce 1997, a to na dvě desetiletí. Automaticky se mají prodlužovat vždy o pět let, pokud jedna ze stran nejméně rok dopředu neoznámí, že chce smluvní vztah ukončit.

Moskva doufá, že její černomořská vojenská flotila bude moci v Sevastopolu kotvit i po roce 2017, dokdy má přístav pronajatý. Za pronájem platí okolo 100 milionů dolarů ročně.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov také oznámil, že Rusko od 1. ledna 2009 „skoro zdvojnásobí“ ceny svého zemního plynu pro Ukrajinu. Ta momentálně platí 179,5 dolaru za 1000 metrů krychlových, zatímco Gazprom účtuje Evropě kolem 378 dolarů.

Komentátoři se domnívají, že nejde o nějaké vyostřoání vztahů, nýbrž že je brzo na to, aby Medveděv mohl změnit kurz zahraniční politiky, který je nastaven z dob Putina. Ten se ostatně na jejím formování podílí i teď.