Vědu a výzkum láká do Plzně vědeckotechnický park

Plzeň - V Plzni se dnes oficiálně otevřel vědeckotechnický park. Cílem projektu za čtvrt miliardy korun je přilákat do města firmy podnikající ve vědě a výzkumu. Protože je o park velký zájem a vyměřená plocha se již zaplnila, uvažuje město o zahájení výstavby druhé etapy.

Vědeckotechnický park má skýtat nové příležitosti zejména pro univerzitu a její mladé vědce. Dvě třetiny ploch obsadily české firmy z oblastí informatiky, elektrotechniky a strojírenství. Své místo v parku ale našly i německý koncern Daimler a jeho automobilka Mercedes-Benz. Umístily v něm MBtech Academy, která podporuje vzdělávání, výzkum a vývoj v automobilovém průmyslu.

Pro park město vyčlenilo plochu téměř 5000 metrů čtverečních. Ta je už ale téměř naplněna. Plzeňská radnice tedy již pracuje na přípravě druhé etapy projektu. „Ještě jsme nekopli do země a nemáme projekty, ale už je zájem o polovinu plochy,“ raduje se primátor. Předpokládá, že ve druhé etapě bude více výrobních hal a laboratoří, pro kancelářské prostory bude možné ještě zčásti využívat současné kapacity. Rozšiřování by mohlo začít už příští rok.