Chorvatsko o půl roku odložilo antiřízkové opatření

Záhřeb - Turisté si opět mohou do Chrovatska vzít s sebou potraviny. Evropská unie povolila tamnímu ministerstvu zemědělství půlroční odklad zákazu dovozu mléčných a masných výrobků. Nové nařízení oficiálně vstoupí v platnost příští týden, jídlo se však přestane na hranicích zabavovat už dnes, protože chorvatští celníci dostali pokyn potraviny nekontrolovat.

Zákaz dovozu potravin do Chorvatska platil od 1. června pro všechny země. Proti opatření se však zvedla vlna odporu nejen ze strany cestovních kanceláří, ale i chorvatských hoteliérů a pracovníků v turistickém ruchu, kteří se obávali odlivu zahraničních návštěvníků. Pro Čechy je Chorvatsko dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

Česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová uvedla, že účinnosti odklad nabude až zveřejněním v chorvatském úředním věstníku, tedy v první polovině příštího týdne. V následujících šesti měsících chce Chorvatsko jednat s evropskými orgány o pravidlech dovozu živočišných produktů, a to především pro Chorvaty jedoucí do EU.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ale upozorňuje, že odklad úplného zákazu neznamená povolení neomezeného dovozu potravin do Chorvatska. Pravidla se pouze vracejí ke své původní podobě před 1. červnem. Bez kontroly je tak možno dovézt do Chorvatska masné výrobky jen do jednoho kilogramu a toto omezení platí i pro mléčné a vaječné výrobky.