Rusko a Gruzie chtějí své vztahy vyřešit bez zprostředkovatelů

Petrohrad - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes navrhl svému gruzínskému protějšku Michailu Saakašvilimu, aby Moskva a Tbilisi vyřešily své spory samy, bez západního zprostředkování. Rusko-gruzínské vztahy v poslední době vyhrotil spor o Abcházii, proruskou oblast, která se odtrhla od Gruzie.

Schůzka prezidentů Společenství nezávislých států, sdružujících bývalé sovětské republiky s výjimkou Pobaltí, začala vystoupením Medveděva, který uvedl, že v Německu diskutoval o znepokojení, které budí rusko-gruzínské vztahy. Medveděv dále prohlásil: „Jsme schopni urovnat naše problémy sami. Co si o tom myslíte?“ Na to Michail Saakašvili odvětil: „Plně s vámi souhlasím.“

Medveděv a Saakašvili se v Petrohradu setkali právě v době, kdy se šéf unijní diplomacie Javier Solana v Abcházii snaží utlumit konflikt s Gruzií. Solana dal jasně najevo, že EU se chce aktivněji podílet na řešení konfliktu. S abcházským prezidentem se nicméně shodl, že bez účasti Ruska není žádné řešení možné.

Rusko-gruzínský vztah se ještě více vyhrotil poté, co ruská strana vyslala stovky ruských vojáků na stavbu trati, která má separatistický region spojit s dějištěm budoucí olympiády, ruským letoviskem Soči. Proti tomuto kroku jako pošlapání gruzínské svrchovanosti protestoval Washington, NATO i česká diplomacie.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov znovu varoval Gruzii před vstupem do NATO a odsoudil všechny její dosavadní kroky v tomto směru. Podle jeho slov má Rusko velký zájem na vyřešení sporů kolem separatistických gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie. „Nemůže toho ale být dosaženo tím, že Gruzie uměle vstoupí do NATO, protože to by vedlo jen k další spirále konfrontace v regionu,“ zdůraznil Lavrov.

Spolu s Medveděvem podle agentury Reuters Lavrov naléhal na gruzínského prezidenta Saakašviliho, aby podepsal závazek, že Gruzie nepoužije proti separatistům v Abcházii a Jižní Osetii, které Moskva podporuje, sílu. Agentura také tvrdí, že gruzínské prozápadní vedení si od NATO zajistilo příslib, že Gruzie by se eventuálně mohla připojit k západní alianci, i když zatím nedostala žádný časový rozvrh pro přistoupení.