Neplodnost trápí stále více párů

Praha - Celý svět stále více trápí problémy s početím. O neplodnosti se proto začíná mluvit jako o nemoci civilizace. V České republice má potíže s otěhotněním zhruba 15 procent párů. Dnešní den byl proto ustanoven jako národní den neplodnosti. Mezi nejčastější příčiny u žen patří například hormonální problémy nebo endometrióza. Kvalitu spermií nejvíce ohrožuje stres, konzumace alkoholu a kávy, cigaretový kouř, léky a radioaktivita. Podle některých odborníků může být jednou z příčin i těsné spodní prádlo.

Ze 40 procent může za neplodnost většinou muž. Stejné procento je i na straně ženy. Zbylou část tvoří kombinace různých příznaků u obou partnerů. „Výrazným faktorem, který zvyšuje neplodnost párů, je odklad početí prvního dítěte do vyššího věku ženy. Její plodnost dramaticky závisí na věku,“ uvedl vedoucí lékař Centra asistované reprodukce Pronatal Tonko Mardešič.

O neplodnosti se mluví v případě, že žena neotěhotní po roce nechráněného styku. „Po roce, kdy se nedaří otěhotnění, je rozhodně na místě základní vyšetření. Neznamená to ale, že je nutno přistoupit k mimotělnímu oplodnění. Je třeba jistit, zda na straně páru není nějaký závažný problém,“ upřesnil Mardešič.

Člověk jako druh je jeden z nejméně plodných tvorů na zemi. Téměř každý případ neplodnosti se dá ale díky pokročilé medicíně léčit. Mezi nejúspěšnější patří metoda asistované reprodukce. Česká republika hradí každé ženě tři cykly mimotělního oplodnění. 85 procent léčených párů v rámci nich otěhotní. Náklady na další cykly se už pohybují kolem 60 tisíc korun.

Vydáno pod