USA vystoupí z Rady OSN pro lidská práva, protože prý nefunguje

Ženeva - Spojené státy se rozhodly v dohledné době opustit Radu OSN pro lidská práva. Ta podle nich neplní svou funkci aktivního dohlížitele nad stavem lidských práv ve světě.

USA mají ve 47členné radě status pozorovatele a o plnoprávné členství v této organizaci ani neusilovaly. Do rady bylo v květnu Valným shromážděním OSN na tři roky zvoleno Slovensko. Česko se pravděpodobně bude o členství ucházet v roce 2011.

Rada OSN pro lidská práva před dvěma lety vystřídala stejnojmennou komisi, která byla terčem kritiky za neschopnost překonat politické aliance a zaujmout důrazné stanovisko k takovým problémům, jako je například situace lidských práv v Číně. Podobná kritika ale zaznívá i na adresu nové rady, které vytýkají nedostatečný postup v boji s násilím v západosúdánské provincii Dárfúr a v Tibetu či údajné stranění Palestincům v jejich sporech s Izraelem. Ochránci lidských práv se také pozastavují nad tím, že současnými členy rady jsou Čína, Kuba a Saúdská Arábie, o nichž tvrdí, že patří mezi státy s nejtvrdšími režimy.