Zimbabwské úřady zakázaly opozici předvolební shromáždění

Harare - Zimbabwský režim prezidenta Roberta Mugabeho zakázal opoziční předvolební shromáždění - oficiálně z bezpečnostních důvodů. Zimbabwského opozičního vůdce a prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraie dnes také na dvě hodiny zadržela policie - tento týden již podruhé. Délka zákazu pořádání předvolebních shromáždění není zatím jasná.

Tsvangirai byl zatčen u druhého největšího města v zemi Bulawaya na shromáždění před druhým kolem prezidentských voleb, v nichž chce právě zabránit znovuzvolení Mugabeho. Druhé kolo voleb bude za tři týdny.

První kolo prezidentských voleb se konalo v březnu spolu s parlamentními volbami. V nich zvítězilo opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) a v prezidentském hlasování současnou hlavu státu porazil vůdce MDC Tsvangirai, ale podle oficiálních výsledků, opozicí zpochybňovaných, nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů.

Zpráva o zákazu předvolebních shromáždění MDC přišla krátce poté, co Mugabe zakázal v zemi distribuci potravin nevládními humanitárními organizacemi, které obvinil z podpory opozičního kandidáta. Potraviny a další pomoc tak nadále rozdávají jen vládní instituce. Nevládní organizace a někteří zahraniční pozorovatelé se obávají, že pomoc půjde jen potvrzeným stoupencům Mugabeho. Humanitární organizace varují před hladomorem v zemi. Proti postupu Mugabeho režimu dnes protestovaly Spojené státy, OSN a Evropská unie.