Clintonová po 16 měsících vzdá svůj boj o prezidentské křeslo

Washington - Hillary Clintonová dnes večer nejspíš ukončí svou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Očekává se, že podpoří svého dosavadního stranického rivala Baracka Obamu. Mělo by to pomoci sjednotit demokratickou stranu v boji proti kandidátovi republikánů. Obama si před čtyřmi dny zajistil dost delegátů pro demokratickou nominaci na prezidenta a ve finále se střetne s republikánem Johnem McCainem.

Oficiálním kandidátem demokratů bude Barack Obama prohlášen v srpnu na stranickém sjezdu v Denveru. Senátorku Clintonovou mnozí straničtí kolegové vyzývali v průběhu primárek několikrát k odstoupení z nominačního boje. Jejich tlak ještě zesílil poté, co Barack Obama ve středu získal potřebný počet hlasů pro oficiální nominaci za Demokratickou stranu.

Souboj Clintonové s Obamou podle některých demokratů oslabuje jejich kandidáta v nadcházejících volbách, v nichž se utká se silným republikánským kandidátem. Pro Demokratickou stranu by tak dnešní odstoupení Clintonové mělo znamenat sjednocení strany.

Ve čtvrtek dala senátorka najevo, že se z politického života nechce úplně stáhnout. Přiznala, že by se chtěla ucházet o funkci viceprezidentky USA. Kandidaturu na tento úřad by jí musel ale nabídnout sám Obama. Ten prohlásil, že Clintonová je na seznamu osob, které na tuto funkci připadají v úvahu. Žádné konkrétní rozhodnutí ale nepadlo.