Neznámí útočníci přepadli sídlo kosovského premiéra

Priština - Neznámí útočníci v pátek večer přepadli rezidenci kosovského premiéra Hashima Thaçiho, který v té době nebyl doma. Během přestřelky se členům ostrahy zřejmě podařilo jednoho ozbrojence poranit. Incident oznámila kosovská policie.

Strážci přistihli jednoho muže, jak se pokouší vniknout do domu premiéra přes balkón v nejvyšším patře. V domě byli Thaçiho manželka a syn, kteří vyvázli bez zranění. Není zatím jasné, kdo jsou původci útoku. Mluvčí policie Arber Beka oznámil, že Thaçiho osobní ochranka informovala policii o útoku, ale než policisté k domu dorazili, útočníci uprchli. Premiérův dům stojí v rezidenční čtvrti Arberia na okraji hlavního města Prištiny. Kosovská televize přinesla záběry balkonu, na němž byly patrné stopy krve.

Kosovská vláda zareagovala na tento incident posílením bezpečnosti všech ministrů. Čtyřicetiletý Thaçi je předsedou Demokratické strany Kosova (PDK), která zvítězila v parlamentních volbách loni 17. listopadu. Politik se zasadil o vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku letos v únoru. Od té doby nový stát uznaly tři desítky zemí včetně Česka a Spojených států.