Ruští komunisté: Spielberg by měl Indianu Jonese přetočit

Moskva - Poslední pokračování slavné hollywoodské série o Indianu Jonesovi vyrazilo do světových kin a už má první problémy. V Rusku proti němu ostře protestují komunisté. Film, ve kterém vystupují sovětští agenti jako negativní hrdinové, podle nich překrucuje historii. Režisér Steven Spielberg by měl proto film buď přetočit, a nebo úplně stáhnout z kin.

Kolem dalšího dílu dobrodružství Indiana Jonese je opět velký rozruch. V nejnovějším díle zápasí známý archeolog se sovětskými špióny. Podle režiséra Spielberga je to zápletka hodná slavné filmové série. Podle ruských komunistů je ale nový Indiana Jones pokračováním protisovětské propagandy, která překrucuje nedávnou historii. Předseda petrohradských komunistů Sergej Malinkovič dokonce vyrazil před ruská kina, aby návštěvníky varoval před závadným filmem.

„Nejlepší by bylo, kdyby Spielberg ten film přetočil. To není tak složité a nestálo by to ani moc peněz. První půlku by mohl nechat. Pak by ale Indiana začal s komunisty spolupracovat a bojovali by proti skutečnému nepříteli,“ vylíčil své představy Malinkovič. „Myslím, že režiséři by měli dbát na historickou pravdu. Na jejich filmy se pak dívají i mladí lidé, kteří budou mít obrázek úplně zkreslený. Starší lidé to vědí, a proto protestují,“ komentuje věc filmová kritička Larisa Matrusenková.

Negativní reakce vyvolávají v Rusku i další hollywoodské trháky. Válka Charlieho Wilsona s hercem Tomem Hanksem si bere na mušku sovětskou invazi do Afghánistánu. V Rusku se film po protestech vůbec nedočkal uvedení. Ideologická válka na filmových plátnech má ale i ruskou verzi. Nový velkofilm 9. rota líčí sovětské vojáky v Afghánistánu jako statečné hrdiny a nevinné oběti studené války. U domácích diváků sklidil film úspěch, do zahraničí se zatím nechystá.