Rakouští lékaři 16. června stávkují a zavřou ordinace

Vídeň - Rakouští lékaři uzavřou 16. června své ordinace na protest proti vládou navrhované reformě zdravotnictví. Rozhodla o tom dnes valná hromada rakouské lékařské komory. Protest se odehraje v době právě probíhajícího evropského fotbalového šampionátu a může tak znepříjemnit život jeho návštěvníkům.

Původní záměry lékařů hovořily o třídenní stávce, v průběhu jednání komory ale byla zvolena mírnější, jednodenní varianta protestu. Odbory se nicméně dohodly, že pokud před přijetím zákona v rakouském parlamentu nebudou zohledněny jejich připomínky, uzavřou se ordinace i v dalších pěti dnech, a to konkrétně 26. a 27. června a 7., 8. a 9. července. Na 7. července pak komora plánuje velkou demonstraci v rakouském hlavním městě.

Hlavním cílem chystané reformy je sanace zadlužených zdravotních pojišťoven. Reforma tedy předpokládá určité úspory, i když zároveň zvyšuje dosavadní příspěvky státu do rozpočtů pojišťoven v nejbližších čtyřech letech o 1,4 miliardy eur (35 miliard korun). Zdravotníci však i dílčí úspory odmítají s argumentem, že dobré zdravotnictví něco stojí a omezení výdajů by znamenalo snížení jeho úrovně.

Rakouská vláda tento týden již se zástupci lékařů jednala. Do původního návrhu zákona tak zapracovala některé změny, kterými se snaží vyjít nespokojeným zdravotníkům vstříc. Například možnost vypovědět smlouvu s lékařem ze strany zdravotní pojišťovny po pětiletém kontraktu, která je jedním z hlavních důvodů nespokojenosti lékařské obce, byla zmírněna zřízením rozhodčí instance za účasti zástupce komory, která by měla tyto případy posuzovat.

V zásadě zachována zůstává další podstatná součást navrhované reformy, totiž převod dosavadních zdravotních pojišťoven do holdingu institucí sociálního pojištění.