Clintonová odstoupila z boje o nominaci a podpořila Obamu

Washington - Americká senátorka Hillary Clintonová po dlouhém boji o demokratickou kandidaturu na amerického prezidenta oficiálně pozastavuje svou kampaň a otevírá tak cestu svému stranickému rivalovi Baracku Obamovi. Jako první žena v historii Spojených států se dostala až do finále stranického nominačního souboje. V projevu ve Washingtonu podle očekávání podpořila svého dosavadního soupeře a vítěze demokratických primárek Baracka Obamu.

Své stoupence vyzvala, aby se shromáždili za jejím dosavadním soupeřem, a pomohli tak v listopadových prezidentských volbách získat pro demokraty po osmi letech zpět Bílý dům. Prohlásila, že sama učiní vše, co je v jejích silách, aby se Obama stal příštím prezidentem Spojených států. „Dnes pozastavuji svoji kampaň a blahopřeji mu,“ uvedla. Clintonová zdůraznila, že by se ráda i nadále podílela na prezidentské kampani ve prospěch Demokratické strany.

„Způsob, jak pokračovat v našem boji za naplnění cílů, na nichž trváme, je  uchopit naši energii a naše nadšení a udělat vše pro to, abychom pomohli ke zvolení Baracka Obamy příštím prezidentem Spojených států,“ uvedla.

Bývalá první dáma nyní povede kampaň mezi voliči na Obamovu podporu a pomůže mu i s finančními sbírkami do volební pokladny. Zároveň se očekává, že spolupráce s Obamovým týmem jí dovolí uhradit její volební dluh ve výši asi 30 milionů dolarů.

Clintonová svoji kampaň pozastavila, čímž si zachovala částečnou kontrolu nad svými delegáty srpnového nominačního sjezdu Demokratické strany, a tedy i jistý vliv při prosazování svých priorit.

Clintonová - možná kandidátka na viceprezidentku

Na začátku kampaně loni v zimě byla nyní jednašedesátiletá Clintonová často označována za „nevyhnutelnou“ kandidátku. Už koncem roku ale začala její podpora klesat, jak vycházela nová hvězda o 14 let mladšího Baracka Obamy, který by se mohl stát prvním americkým prezidentem s africkými kořeny.

V prvních stranických volbách začátkem ledna v Iowě Obama vyhrál a jeho úspěchy v dalších státech následovaly, zatímco Clintonová začínala významně ztrácet v počtu delegátů srpnového stranického sjezdu, kteří fakticky volí kandidáta do prezidentských voleb. I když zvítězila v řadě velkých a důležitých států a podle ní ji podpořilo více voličů než Obamu, celkové výsledky stále více hovořily pro jejího oponenta. Souboj vydržela až do konce primárek v polovině tohoto týdne, kdy její rival definitivně dosáhl podpory nadpoloviční poloviny volitelů na nominačním sjezdu.

V první reakci po závěru primárek Clintonová jeho vítězství výslovně neuznala a vzala si čas na rozmyšlenou. V závěru týdne, možná i v důsledku tlaků vysoce postavených demokratů, ale dala najevo, že se výsledku podvolí.

Jisté otálení s odchodem z boje se dává do souvislosti s úvahami, že by se mohla po Obamově boku ucházet o funkci viceprezidentky. Ve čtvrtek dala najevo, že by nabídku přijala, ale že o úřad aktivně sama usilovat nebude. Obama zatím s nabídkou váhá.