Hladina záplavového jezera v Číně znovu stoupá

Peking - I přesto, že práce na odvodňování záplavového jezera probíhají už několikátý den a od soboty proudí velkým kanálem z jezera voda, hladina stále neklesá, naopak dokonce stoupá. Kvůli dalším otřesům navíc hrozí, že dojde k novým sesuvům půdy.

Po zemětřesení z 12. května se v oblasti Tchang-ťia-šan vytvořila hráz ze sesunuté půdy a kamení. Na místě tak vzniklo obrovské jezero. Hráz je ale nestabilní a hrozí její protržení. Pokud by k tomu došlo, valily by se miliony kubíků vody na blízké město. Záplavová vlna by ohrozila víc než milion lidí.  

A vše nasvědčuje tomu, že je taková hrozba reálná. Do jezera totiž stále přitéká pětkrát více vody, než z ní odtéká. Situaci navíc zhoršily další otřesy. Zatím nikdo nedovede říct, jaké by mohly mít na nestabilní hráz následky.

Vojáci s pomocí dynamitu vybudovali pod hrází odvodňovací kanál, kterým odtéká část vody. Stále to ale nestačí, proto vzniká nový kanál, aby voda odtékala rychleji.

Oblast už muselo opustit čtvrt milionu lidí. Ty teď žijí v provizorních podmínkách. Jejich situaci navíc ztěžují prudké lijáky, které nyní vystřídalo úmorné vedro. Postižení obyvatelé navíc nemají dostatek vody, hygienické podmínky jsou také omezené. Chybějí záchody a lidé se nemají kde osprchovat.