Tisíce obětí cyklonu v Barmě patrně nikdy nebudou identifikovány

Rangún - Desítky tisíc obětí cyklonu Nargis, který se počátkem května přehnal přes Barmu, zůstanou neidentifikovány. Voda je spláchla daleko od jejich domovů a těla jsou již v pokročilém stupni rozkladu.

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže se stále odkládá pohřbení asi 78 tisíc obětí cyklonu. Přednost má distribuce základních potřeb pro postižené Barmánce. Statisíce lidí stále nemá pravidelné dodávky pitné vody, potravin a dalších základních potřeb.

Barmská vládnoucí junta navíc omezuje pohyb humanitárních pracovníků v zemi, což distribuci pomoci ještě víc ztěžuje. Junta navíc začala zahraniční humanitární pomoc zabavovat s poukazem na to, že se dostává příliš často do rukou spekulantů a prodává se za přemrštěné ceny na místních trzích.

Cyklon Nargis se přehnal přes iravadskou deltu a největší barmské město Rangún. Právě v deltě ještě pět týdnů po živelní pohromě zůstaly tisíce těl nepohřbeny, nebo byly pohozeny do kanálů. V menší míře se mrtví spalují. Stále je pohřešováno na 56 tisíc osob.

Podle mluvčího Červeného kříže v Barmě Craiga Stratherna byla některá těla odnesena vodou až do vzdálenosti sedmi kilometrů od bydliště. Mnohá přišla o oblečení a jakékoli doplňky usnadňující identifikaci. Není údajně ani příliš velký zájem místních lidí pátrat po pohřešovaných příbuzných.

Vydáno pod