Výsledek irského referenda o smlouvě EU je podle průzkumů nejasný

Londýn - V Irsku jako v jediné zemi Evropské unie, která pořádá o Lisabonské reformní smlouvě referendum, tento týden vstoupila kampaň před ním do poslední fáze. Zastánci obou názorů se snaží těsně před čtvrtečním hlasováním přímo oslovit co nejvíce z asi tří milionů voličů.

Průzkumy mínění dokazují nepřehlednost situace. Zatímco během týdne jeden ukázal několikaprocentní převahu odpůrců smlouvy, včera zveřejněný poslední průzkum ukazuje pravý opak. Tato různost výsledků se ale dala čekat, protože mezi oběma výzkumy některé silné skupiny, jako například farmáři, změnily svůj původně negativní postoj.

„Na průzkumech je zajímavé zejména vysoké procento nerozhodnutých voličů. Kolem 30 procent ještě neví, jak budou ve čtvrtek hlasovat,“ komentuje výsledky veřejného mínění spolupracovník ČT Ivan Kytka. O výsledku tak pravděpodobně rozhodne zejména účast, na níž bude mít zřejmě vliv i počasí.

Irové jsou převážně naladěni ve prospěch Evropské unie, hlasovat do referend o ní ale disciplinovaněji chodí její odpůrci. Proto je hlavním cílem zastánců smlouvy dostat co nejvíce lidí k urnám. Znalci irských hlasování tvrdí, že zastánci smlouvy potřebují účast, která přesáhne 40 procent.

Irští političtí analytici soudí, že zastánci smlouvy byli v kampani málo iniciativní. Vedení kampaně ve prospěch smlouvy je ovšem přesvědčeno, že voliči se budou rozhodovat až v posledních dvou týdnech, a tedy dlouhodobá kampaň by ani neměla smysl.

Politicky by zastánci měli mít jasnou podporu, protože pro smlouvu jsou všechny hlavní strany jak ve vládě, tak v opozici, až na stranu Sinn Féin. Ta chce, aby smlouva byla odmítnuta a země Evropské smlouvy měly možnost sjednat další. Irští vládní politici ovšem tvrdí, že něco takového je holý nesmysl. Smlouva je po evropské ústavě, kterou v roce 2005 odsoudilo k záhubě holandské a francouzské referendum, podle nich už druhým kompromisem mezi 27 státy a nedá se prý čekat, že případný třetí kompromis by byl podstatně jiný.

Irské odmítnutí podle zastánců znamená, že se Irsko obrátí zády ke svému největšímu trhu a že ztratí v unii kredit. Političtí analytici upozorňují, že Irové už jednu evropskou smlouvu (z Nice) k novému projednání vrátili v roce 2001.

Lisabonskou smlouvu už ratifikovala řada zemí, mimo jiné Slovensko,  Francie nebo Polsko. V Česku zatím schvalování vázne, neboť se Senát v dubnu rozhodl požádat ústavní soud o přezkoumání dokumentu, zda je v souladu s českým právem.