Human Rights Watch varuje: volby v Zimbabwe nebudou férové

Harare - Šance na svobodné a férové druhé kolo prezidentských voleb v Zimbabwe je podle organizace Human Rights Watch malá. Ve své zprávě organizace tvrdí, že má důkazy o tom, že lidé současného prezidenta Roberta Mugabeho jsou zapleteni do násilných útoků proti opozici. Mugabe se s vůdcem opozice Morganem Tsvangiraiem střetne ve druhém kole prezidentských voleb 27. června.

Opozice i organizace soustředící se na dodrtžování lidských práv obviňují Mugabeho stranu ze snahy zmanipulovat volby prostřednictvím zatrašování voličů a bráněním opozičnímu Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) v kampani. Mugabe podle nich ve snaze zvrátit svou hrozící porážku sáhl k drastickým prostředkům. Agrese se navíc s blížícím datem voleb stupňuje. Zdokumentovány jsou desítky útoků, které ve 36 případech skončily smrtí. „Obyvatelé Zimbabwe nemohou volit svobodně, když se obávají, že by za to mohli přijít o život,“ popisuje předvolební situaci v zemi ředitel africké sekce Human Rights Watch Georgette Gagnon.

Policie zatýká spolupracovníky opozičního vůdce a snaží se zakázat jeho předvolební shromáždění. Minulý týden byl dvakrát zatčen i sám Tsvangirai, když dělal kampaň ve venkovské oblasti jižní provincie Matebeleland. Tsvangirai ale neskrývá odhodlání v boji o prezidentské křeslo vytrvat: „Vím, že nás pronásledují ve městech i na vesnicích. Čím víc to ale tak bude, tím pevněji se proti Mugabemu postavím.“

84letý Mugabe je prezidentem už od roku 1980. Během  své vlády vyvlastnil půdu bílým farmářům a dovedl zemi do katastrofální ekonomické situace. Hyperinflace, nezaměstnanost a hlad dnes ženou miliony lidí přes hranice, zejména do Jihoafrické republiky. „Občané téhle země ještě nikdy tolik netrpěli, a to není válka,“ popisuje situaci vůdce opozice Tsvangirai.