Japonský vrah avizoval svůj čin na webu, vláda chce zákazat dlouhé nože

Tokio - Pětadvacetiletý Tomoširó Kato, který v neděli v Tokiu ubodal sedm lidí a dalších 10 zranil, svůj čin předem avizoval na internetu. Oznámila to dnes japonská policie. Články podrobně popisovaly jak provedení atentátu, tak jeho načasování. Vláda teď uvažuje, že zpřísní pravidla pro vlastnění nožů s dlouhou čepelí.

K incidentu došlo v neděli v centru města nedaleko podniku s hracími automaty. Muž najel s pronajatým nákladním autem do davu chodců, pak z něj vyběhl a začal kolem sebe bezhlavě bodat nožem. Choval se nepříčetně, křičel a na své oběti u hracích strojů se vrhal náhodně. Mladíka, který se sám označil za člena obávané japonské mafie jakuzy, na místě zatkla policie. Japonsko v posledních letech zažilo několik podobných útoků. Naposledy v lednu zranil v Tokiu šestnáctiletý školák několik lidí.

Kato, který pracoval na částečný úvazek v továrně na náhradní díly do automobilů, poslal před činem na internet z mobilního telefonu informaci, že vjede do davu lidí pronajatou dodávkou, a až s ní uvízne, vytáhne na své oběti nůž. Na internetu se také koncem května objevila zpráva, že nejpozději do 5. června se v nákupní čtvrti Akihabara, kde pak vrah řádil, stane velké neštěstí. Katoův zaměstnavatel informoval, že mladík byl naposledy v práci 4. června.

Kato vášnivě četl komiksy manga a byl závislý na elektronických hrách. Jeho útok se odehrál v den sedmého výročí podobného neštěstí, kdy duševně nemocný útočník ubodal osm dětí v základní škole v Osace. Zatím není jasné, zda si šílenec vybral datum záměrně.

Japonci dnes na místě činu podle tradice kladli upomínkové předměty, většinou bonbony, svačinu, pití nebo komiksové obrázky. Mnozí totiž věří, že duše zemřelých se pohybují v místě, kde opustí tělo, dokud se opět nepřevtělí do čerstvě narozeného dítěte.

Šílení vrazi své činy nezřídka předem ohlásí na webu

U Kata nešlo o první případ masakru avizovaného na internetu. Předloni v září 25letý šílený střelec v Montrealu informoval na webu o chystaném masakru ve střední škole Dawson College, při němž zabil jednoho člověka, 19 dalších zranil a následně obrátil zbraň proti sobě. Vražedné scény na svou internetovou stránku umisťoval i osmnáctiletý mladík, který téhož roku v listopadu v německém městě Emsdetten vtrhl do své bývalé školy, začal střílet kolem sebe, zranil 37 osob a nakonec spáchal sebevraždu.

Loni australská policie zadržela dva šestnáctileté mladíky, kteří přes internet plánovali akci po vzoru školního masakru v Littletonu v americkém státě Colorado v roce 1999, kde zemřelo 15 lidí. Dokonce zhotovili seznam potenciálních obětí, studentů i učitelů. Loni v listopadu v jihofinské Tuusule osmnáctiletý student rozpoutal šílenou střelbu ve své škole, zastřelil osm lidí a nakonec sám sebe. Svůj čin předem oznámil na videu s názvem Masakr ve střední škole v Jokele, 7. listopadu 2007, které umístil na server Youtube.

Letos v dubnu zadržela policie francouzského středoškoláka, když zranil tři kamarády ve škole na lyonském předměstí Meyzieu. Mladík plánoval masakr na internetu s cílem usmrtit sedm či osm osob po vzoru podobných amerických případů.

Nůž Tomohira Kata, kterým ubodal v centru Tokia sedm lidí.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod