Robert Fico využil nový tiskový zákon

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico poprvé využil nový tiskový zákon, který prosadila jeho vláda. Požádal Hospodárske noviny (HN), aby opravily pasáž v rozhovoru s ním, který vyšel v dnešním vydání. Sporný tiskový zákon na Slovensku platí od 1. června, jeho znění ostře kritizovala opozice, vydavatelé tisku, ale i některé mezinárodní organizace. Slovenský ústavní soud nyní zkoumá podnět, zda tento zákon neodporuje ústavě.

Hospodárske noviny podle Fica překroutily odpověď na otázku, která se týkala jeho postoje k zákonu o prokazování původu majetku. Z textu v listu vyplynulo, že se Fico označil za předkladatele tohoto návrhu na přezkoumání. „Kdo inicioval přijetí zákona o prokazování původu majetku? My. Zákon byl přijat a kdo podal návrh k ústavnímu soudu. Já,“ stojí v dnešních HN.

Premiérova mluvčí Kližanová Rýsová ale zdůraznila, že premiér Fico řekl pravý opak. Správné znění Ficovy odpovědi je podle ní následující: „Kdo inicioval přijetí zákona o prokazování původu majetku? My. Zákon byl přijat a kdo podal návrh na Ústavní soud? Já? Já jsem ho nepodal.“

Vedení redakce HN zatím na Ficův požadavek nereagovalo. Pokud na jeho žádost přistoupí, bude muset zveřejnit opravu na rovnocenném místě a vytisknout ji typem písma, který byl použit v původním rozhovoru.

Nový slovenský mediální zákon, který podstatně rozšířil možnosti při žádostech o otištění opravy a dalších vyjádření v tisku a tiskových agenturách, podle kritiků ohrožuje svobodu slova. Panují mimo jiné obavy, že zákona budou využívat především politici k prezentacím svého pohledu na události a zahltí deníky svými prohlášeními a dementi.