Bush míří do Evropy, letí se rozloučit

Brdo (Slovinsko) - Americký prezident George Bush se chystá na rozlučkové turné po Evropě. V úřadu končí za půl roku, na poslední větší cestu po evropských metropolích se vydal v pondělí. Cílem jeho cesty v termínu od 9. až do 16. června je překonání rozporů panujících mezi starým kontinentem a USA, třeba v boji se změnami klimatu.

George Bush bude usilovat i o získání podpory pro větší tlak na Írán, který Američané podezírají z výroby jaderných zbraní. Žádná zásadní či převratná rozhodnutí však patrně čekat nelze. Evropští politici totiž spíše čekají na Bushova nástupce a na to, jaké změny výměna v Bílém domě přinese.

Bush nejprve v pondělí zamíří do Slovinska, které nyní předsedá Evropské unii a v němž se v úterý uskuteční pravidelný summit EU-USA. Na něm se bude kromě citlivých obchodních témat, terorismu, napětí na Blízkém východě či bezpečnostní situace v Afghánistánu probírat i otázka, která hodně zajímá i Čechy nebo Slováky - tedy rozšíření amerického bezvízového programu o další státy.

Americký prezident, jehož zahraniční politika zejména kvůli invazi do Iráku a jeho protiteroristické kampani přinejmenším v části Evropy vyvolávala hodně nesouhlasné reakce, postupně zamíří do Německa, Itálie, Francie, Vatikánu a Británie - tedy i do některých ze států, z nichž tato kritika zněla nejhlasitěji.

Představitelé Bílého domu věří, že Bushova cesta pomůže zpevnit transatlantické vztahy, zodpovědět alespoň z části otázky na to, jak co nejlépe zabránit Íránu v získání jaderných zbraní, a že také do určité míry připomene, jak v minulosti Amerika pomohla Evropě. Návštěva probíhá v době, kdy si Evropa připomíná šest desítek let existence takzvaného Marshallova plánu. To byl projekt pojmenovaný po americkém ministrovi zahraničí, který 5. června 1947 zveřejnil plán hospodářské pomoci Evropě poničené druhou světovou válkou. Americký prezident má v plánu mimo jiné přijetí u papeže Benedikta XVI. nebo britské královny Alžběty II., večeři a jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym či britským premiérem Gordonem Brownem. Chystá se také za italským premiérem Silviem Berlusconim či na návštěvu Severního Irska.

Země jako Česko či Slovensko, jejichž občané na rozdíl od obyvatel většiny starých zemí unie stále pro cesty do USA potřebují víza, budou čekat, zda z Bushových úst v úterý nezazní na summitu EU-USA konkrétnější příslib ohledně brzkého rozšíření amerického bezvízového programu o další země. 

Vydáno pod