Wichterleho prémii dostalo 24 mladých vědců

Praha - Akademie věd dnes ocenila za vynikající badatelské výsledky 24 mladých vědců, šest žen a osmnáct mužů. Prémii Otty Wichterleho, pojmenovanou po vynálezci kontaktních čoček a silonu, každoročně dostávají úspěšní badatelé do věku 40 let.

Akademikové letos vybírali z 39 kandidátů z 31 ústavů. Porota ocenila šest žen, což je v sedmileté historii udělování prémie rekordní počet. Šéf akademie Václav Pačes ještě loni litoval, že je mezi oceněnými málo žen, letos byl spokojenější: „Pořád to není dost, pořád bych si přál, aby těch žen bylo ve vědě víc.“

András Rondó z Matematického ústavu si odnesl dvě ceny. Kromě Wichterleho prémie dostal ještě Cenu časopisu 21. století, která obnáší 100 tisíc korun. Měsíčník tak chce podpořit mladé vědce do 35 let.   

Mezi letošními laureáty je také Tomáš Etrych. V laboratoři vyvinul látku, která by mohla pomoct při léčbě rakoviny. Díky ní by účinné léky mohly dorazit přímo k nádorové buňce a nezasáhnout tak celý organismus.

Wichterleho prémie je spojena s částkou 225 tisíc korun. Je vyplácena po 75 tisíci korunách ve třech po sobě následujících letech a podléhá zdanění. Každý ji může použít podle svého uvážení.