Světová banka zachraňuje tygry, ze sta tisíc zbyly čtyři tisícovky

Washington - Odborníci varují, že tygrům ve volné přírodě hrozí do několika desetiletí úplné vyhynutí. Před sto lety žilo v divočině sto tisíc těchto šelem, nyní je jich méně než čtyři tisíce. Světová banka proto přišla s iniciativou, která má hledat možné cesty jejich ochrany.

Experti hrozí, že pokud nebude podniknuta rozhodná akce na záchranu tygrů, budou tito majestátní tvorové k vidění už jen v zoo. Tygry ohrožuje nejen úbytek životního prostoru, ale hlavně pytláctví. Šelmy jsou loveny kvůli masu, kožešině i tradiční medicíně, která přisuzuje některým částem jejich těla magické účinky.

Prezident Světové banky Robert Zoellick uvedl: „Pytláci pronikají i do přírodních rezervací v Asii, ani tam nejsou tygři v bezpečí. Jejich stavy povážlivě klesají.“ Iniciativu, která vznikla právě přičiněním Světové banky, podporují také vědci i celebrity. Příkladem jde i herec Harrison Ford: „Ochrana přírody funguje jen tehdy, pokud ji místní vezmou za svou, pokud spolupracují.“

Aby tygři přežili, je nutné především hájit jejich přirozené teritorium, kde mají dostatek prostoru i potravy. „Tygři teď žijí jen na sedmi procentech jimi původně obývaného území. To je přece děsivé,“ řekla Grace Gabrielová z International Tiger Coalition.

Světová banka už na ochranu tygrů založila fond, dále rozjede celosvětovou kampaň zaměřenou proti pytláctví. Zaměří se na také pomoc vládám zemí, kde tygři volně žijí. Mezi ně patří Indie, Čína nebo Rusko.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/261/26003.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/261/26004.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25997.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25998.jpg