Erdogan: Zákaz nošení šátků je proti vůli národa

Ankara - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan odmítl nedávný verdikt ústavního soudu, který zrušil vládní novelu zákona potvrzenou parlamentem, jež měla dívkám umožnit nošení muslimských šátků na vysokých školách. Podle Erdogana je takové rozhodnutí soudu v rozporu s vůlí národa.

Reformu ústavních dodatků zakazujících nošení muslimských šátků na univerzitách prosadila letos v zimě v parlamentu Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má kořeny v politickém islámu. Novela, která má z hlediska tureckého vnitropolitického života zásadní význam, prošla navzdory rozhořčenému nesouhlasu opozice.

Opoziční nacionalisticky laděná Lidová republikánská strana (CHP) podala proti vládní reformě k ústavnímu soudu odvolání. Minulý týden soud požadavek opozice podpořil a novelu anuloval se zdůvodněním, že taková reforma podkopává sekulární charakter Turecka.

Erdogan dnes zdůraznil, že ústavní soud překročil své kompetence, protože „legislativní pravomoci náležejí pouze parlamentu. Tyto pravomoci nemůže nikdo parlamentu odejmout a zákonodárce tak nahradit.“

Islám vyznává v Turecku většina věřících, přestože země už od svého vzniku ve 20. letech minulého století zastává přísné laické postoje.

Spory kolem nošení muslimských šátků hrají ústřední roli v dalším soudním případu, jímž opozice usiluje o úřední zákaz celé vládnoucí AKP, a to právě kvůli jejím údajným aktivitám namířeným proti sekulárnímu charakteru státu. Opozice se současně snaží, aby soud na pět let zakázal politickou činnost 71 představitelům AKP, a to včetně nynějšího premiéra a prezidenta.

Muslimky
Zdroj: ČT24