Írán se připravuje na sankce

Teherán - Írán stahuje svá aktiva z evropských bank, a připravuje se tím na možné zpřísnění mezinárodních sankcí proti němu v souvislosti s íránským jaderným programem. Uvedl to dnes íránský list Etemád Melli. Evropská unie a USA na dnešním summitu ve Slovinsku vyslaly Íránu varování, že jsou ochotny jít proti němu i za sankce OSN, pokud se bude vzpírat požadavkům na přerušení prací na svých jaderných zařízeních. Západ Írán podezřívá z přípravy jaderných zbraní a Rada bezpečnosti OSN již na Teherán uvalila třikrát sankce.

„Vláda stahuje íránská aktiva z Evropy,“ napsal reformistický deník na přední stránce. Deník uvádí, že Írán nyní směňuje devizy uložené v evropských bankách na zlato a akcie, aby neutralizoval dopad zpřísněných sankcí, mířených zřejmě na banky a účty v zahraničí.

Írán je čtvrtým největším producentem ropy na světě a vysoké přebytky z prodeje suroviny si do značné míry ukládá na účtech v zahraničí. Íránské devizové rezervy dosahovaly v dubnu více než 80 miliard dolarů. Íránu také prospělo, že si část rezerv směnil z amerických dolarů na jiné měny, protože hodnota dolaru v poslední době výrazně klesla.

O izolaci islámské republiky se snaží hlavně Washington, který už uvalil sankce na íránské banky. To přinutilo řadu evropských bank omezit nebo ukončit transakce s íránskými subjekty. Írán teď podle vládního náměstka spolupracuje ve světě zejména s malými bankami.

George Bush dnes na summitu EU-USA ve Slovinsku vyzval všechny země ke společnému postupu. Podle amerického prezidenta si Írán musí uvědomit, že jsou tu pouze dvě možnosti - buď spolupracovat se všemi, nebo být od všech izolován.