I Mexiko má svoje Lidice

Mexiko - Deset tisíc kilometrů, sedm časových pásem a rozdílné kultury a historie od sebe dělí Českou republiku a Mexiko. Přesto až do středoamerické metropole dolehla tragédie středočeské obce Lidice vyhlazené nacisty přesně před 66 lety. Ohlas zvěrstev nacismu byl tak silný, že zdejší čtvrť San Jerónimo si prodloužila své jméno o "Lidice" hned v srpnu 1942.

Na jižním okraji hlavního města Mexika mají Lidické náměstí a zdejší děti a studenti dobře vědí, co se za války v obci na Kladensku stalo. „Snažíme se, aby se na to nikdy nezapomnělo. Ti lidé už tu nejsou, ale jejich duch je stále živý,“ vzpomíná na oběti Héctor Guijosa, starosta čtvrti Magdalena Contreras.

Zdejší děti se učí české písně, přestože jejich učitelka je Mexičanka. Za svůj přínos propagaci České republiky v zahraničí loni získala ocenění Gratis Agit, které uděluje české ministerstvo zahraničí.

Středočeské Lidice před 66 lety pod falešnou záminkou vypálila likvidační německá jednotka. Postřílela 173 mužů, ženy a děti zavlekla do koncentračního tábora jako pomstu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.