Na Ukrajině se v úterý otevřelo infocentrum o NATO

Dnipropetrovsk/Praha - Pravnučka bývalého sovětského vůdce Leonida Brežněva Tatiana Brežněvová dnes otevřela infocentrum o NATO ve Dnipropetrovku. Pro třetí největší město ležící na východě Ukrajiny je to velmi kontrovezní krok. Tato oblast země měla totiž vždy blízko k politice Kremlu. Zřízení a chod infocentra spolufinancuje i Česká republika. Do roku 2010 na něj dá české ministerstvo zahraničí pět milionů korun. Cílem infocentra je podávat informace o Evropské unii a NATO Ukrajincům, kteří jsou ohledně svého případného vstupu do aliance rozděleni.

V roce 1968 Tatianin pradědeček nařídil okupaci Československa, 40 let poté Brežněvová otvírá na Ukrajině infocentrum o NATO, které sídlí v budově Akademie pro státní úředníky. Brežněvová to vidí jako šanci, jak bojovat proti mýtům o NATO. Ty podle ní kolují na Ukrajině od doby, co vznikla samotná aliance. „Nemyslím si, že jako pravnučka Brežněva můžu nějak speciálně ovlivnit mladé, vždyť třeba moje dcera už ani neví, kdo to Brežněv byl, je to jiná generace,“ říká Brežněvová. Zároveň razantně odmítá, že by tímto krokem v zemi šířila západní propagandu. Politologové se domnívají, že to bude mít na Ukrajině dost těžké. Do NATO chce totiž zatím vstoupit pouze třicet procent Ukrajinců.

Infocentrum na Ukrajině se ale příliš nelíbí Rusku. „Ukrajinské členství v NATO u nás stále vyvolává nové a nové otázky. Rozhodně to nemůžeme brát tak, že se to nijak nedotýká bezpečnosti Ruska,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Hysterické rakce zaznívají, protože v Moskvě mají obavy, že současné vedení Ukrajiny je schopné se na členství v NATO přichystat,“ vysvětluje znepokojení Ruska Boris Tarasjuk, předseda Výboru evropské integrace Nejvyšší rady Ukrajiny.

Česko považuje východní Evropu za jednu ze svých priorit. V příštím roce, kdy bude předsedat Evropské unii, se chystá Ukrajině pomoci.

Vydáno pod