Britští europoslanci zneužívali parlamentní finance

Brusel – Na veřejnost pronikla jména několika europoslanců, kteří zneužívali peníze Evropského parlamentu. Aféře se začal věnovat už v únoru britský list The Times, který na základě tajné zprávy o parlamentním auditu získal informace, že zákonodárci zaměstnávají fiktivní osoby a svým asistentům, kterými byli často rodinní příslušníci, vyplácejí přemrštěné částky.

Obvinění si vyžádala první rezignace, když se minulý týden své funkce vzdali britští konzervativní europoslanci Giles Chichester a Den Dover. Oba čelí obvinění, že z parlamentních fondů vypláceli statisíce liber svým rodinným firmám.

Zatím nejvážnější obvinění se týká Skota Johna Purvise, který v Evropském parlamentu působí už téměř 30 let. Z peněz daňových poplatníků údajně platil zhruba 150 tisíc eur ročně vlastní firmě Purvis & Co. „Připadám si v celé této věci jako oběť. Hodně mi to ublížilo. Podle toho, co vím, jsem neudělal nic špatného,“ řekl Purvis skotskému deníku The Courier. Podle obvinění své rodinné firmě proplácel celou řadu služeb, například poskytování šesti poslaneckých asistentů.

Nejmenší částku z veřejných peněz prý zneužil Sir Robert Atkins, který dříve pracoval v britské vládě jako ministr dopravy a ministr pro sport. Média ho viní, že vycestoval na svatbu svého syna do USA za 3 000 eur. Další konzervativní europoslanec Sajjad Karim prý zneužil 32 tisíc eur, které vyplatil své manželce, jež pracuje na plný úvazek jako učitelka.

Praxe zaměstnávání rodinných příslušníků není ilegální, vyvolává ale podezření a měla by být zakázána po příštích volbách do Evropského parlamentu v roce 2009. Rodinné příslušníky zaměstnávají i čeští europoslanci Jana Bobošíková, která zaměstnává svého manžela, a Petr Duchoň za ODS, pro kterého pracuje jeho manželka. 

Návrh nového systému slibuje omezit mnohé poslanecké benefity, zároveň ale obsahuje i kontroverzní položky. Europoslanci mají například dostat 50 tisíc eur ročně na vedení kanceláře, aniž by tyto peníze měli povinnost vyúčtovat.