Kerstin Fritzlová se s rodinou zotavuje na psychiatrii v Amstettenu

Amstetten (Rakousko) - Kerstin Fritzlová, jedna z obětí amstettenského případu, byla probuzena z umělého spánku a je se svou rodinou. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl její ošetřující lékař Albert Reiter, který tak potvrdil včerejší informace rakouských médií. Byla to právě vážná infekce ledvin 19leté Kerstin, která vedla k odhalení Kerstinina otce a dědečka v jedné osobě Josefa Fritzla. Ten v rakouském Amstettenu s dcerou Elisabeth v podzemním bunkru svého domu postupně zplodil sedm dětí.

Reiter na tiskové konferenci v Amstettenu uvedl, že Kerstin byla probuzena již v neděli 1. června a o týden později byla převezena k ostatním členům rodiny v areálu psychiatrické léčebny. Její uzdravování označil za překvapivě dobré a rychlé a vyjádřil přesvědčení, že se může plně vyléčit a dál normálně vyvíjet. „Tři dny před tím, než jsme vyjmuli kanylu, poslouchala do tří do rána Robbieho Williamse, musel jsem jí ho už vypnout. V tom momentě jsme se rozhodli léčbu urychlit,“ uvedl primář JIP v Amstettenu Albert Reiter.

Třiasedmdesátiletý Fritzl odvezl svou dceru a vnučku v jedné osobě Kerstin v kritickém stavu do nemocnice 19. dubna na naléhání své 42leté dcery Elisabeth. Tu držel ve sklepním vězení 24 let a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno zemřelo. Tři děti postupně Fritzl vzal do svého domu a „adoptoval“, další tři s matkou vyrůstaly v podzemí. Amstettenský tyran je ve vazbě, vyšetřovatelům se k incestu přiznal a proces s ním se má konat ještě letos.

Kerstin byla podle Reitera přivezena do nemocnice v kritickém stavu, kdy jí selhávalo hned několik životně důležitých orgánů, včetně ledvin, jater a plic. Příčinou podle něj mohlo být třeba i menší zánětlivé onemocnění, které bylo dlouhodobě neléčené a postupně se zhoršovalo. Také snížená imunita organismu, drženého celý život v omezeném prostoru bez denního světla, zřejmě přispěla k těžkému průběhu nemoci. Nasazená léčba však dívce nejen zachránila život, ale vedla k až nečekaně rychlému zotavování. Již 12. května tak začaly být postupně snižovány dávky léků, jimiž byla udržována v umělém kómatu, a 15. května poprvé otevřela oči, řekl Reiter. Prvního června pak byla definitivně probuzena a dělala takové pokroky, že za týden již byla schopna na vlastních nohou opustit oddělení. Podle Reitera k zotavování významně přispěla i skutečnost, že ji u lůžka pravidelně navštěvovala její matka, což se úsilím mnoha lidí podařilo utajit před zvědavými médii. Kerstin je podle něj z fyziologického hlediska vyléčena, potřebuje ale samozřejmě posilovat imunitní systém, prodělat nejrůznější očkování, cvičit a podrobit se dalším terapiím, především psychologickým.

Podle ředitele amstettenské nemocnice Bertholda Kepplingera se rodina Fritzlových obětí postupně sžívá. Lékaři i právní zástupce rodiny Christoph Herbst poděkovali všem, kteří přispěli nejen k léčení příslušníků rodiny, ale i k jejich uchránění od pozornosti médií a veřejnosti. Vyzvali zároveň k tomu, aby byl rodině i nadále dopřán klid a možnost nerušeně se zotavovat.