Při přestřelce na pákistánsko-afghánské hranici nejméně 18 mrtvých

Islámábád - Nejméně 18 lidí zemřelo v noci na dnešek při incidentu na pákistánsko-afghánské hranici. Koaliční síly vedené Američany tam zřejmě zahájily protiútok vůči Talibanu, při němž zahynulo i 11 pákistánských vojáků. Islámábád to ostře odsoudil.

Agentura AFP informovala, že Pákistánce připravila o život raketa vypálená ze sousedního Afghánistánu, z oblasti, kde operují mezinárodní jednotky. Pákistánské bezpečnostní zdroje původně měly za to, že vojáci zahynuli při přestřelce s afghánskými vojáky, kteří pronikli na pákistánské území. Později ale Islámábád raketový útok odsoudil jako nepodložený a zbabělý. Útok „zasáhl samotnou podstatu spolupráce“ mezi Pákistánem a Spojenými státy, uvádí se v prohlášení pákistánské armády. Armádní velení „odsuzuje tento naprosto nepodložený a zbabělý útok proti pákistánským pohraničním silám a vyjadřuje lítost nad ztrátou cenných životů těchto vojáků“, zdůrazňuje prohlášení.

Islámábád v posledních měsících často vytýká USA, že spojenečtí vojáci ostřelují příhraniční oblast na severozápadě Pákistánu raketami ve snaze zasáhnout úkryty údajných bojovníků al-Káidy. Rakety mají ve výzbroji pouze koaliční jednotky operující v pásmu na hranicích Afghánistánu a Pákistánu.

Spojenecké manévry v Afghánistánu si vyžádaly životy civilistů

Nejméně 31 lidských obětí včetně několika civilistů si vyžádaly dva dnešní nálety spojeneckých letadel namířené v provincii Paktika na východě Afghánistánu. Spojenci útočili na pozice povstaleckých velitelů.

Při zásazích byl zabit blíže neupřesněný počet povstalců a dalších 12 bojovníků se podařilo spojencům dostat do zajetí. Vzhledem k odlehlosti oblasti, kde k incidentům došlo, není zatím možné informace o počtu obětí, a to jak mezi povstalci, tak mezi civilisty, upřesnit.

Trvale vysoký počet obětí mezi afghánskými civilisty je dlouhodobě tíživým problémem. Ztráty na životech mezi civilisty podkopávají nepevnou pozici prozápadně orientované vlády prezidenta Hamída Karzáího, který nedávno prohlásil, že vojenská přítomnost bude v jeho zemi potřebná ještě 10 let.