Finové a Estonci řekli ANO Lisabonské smlouvě

Helsinky - Finský parlament dnes drtivou většinou schválil Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. Dokument nově upravuje pravidla fungování institucí EU po jejím rozšíření na 27 členů. Ještě dnes v podvečer se očekává schválení Lisabonské smlouvy v řeckém parlamentu, ve čtvrtek budou o smlouvě jako v jediné zemi Evropské unie hlasovat občané v referendu v Irsku, kde je výsledek nejistý.

Ve finském parlamentu se pro přijetí smlouvy vyslovilo 151 poslanců, proti 27. Finský jednokomorový parlament má 200 členů. Nehlasovalo 21 zákonodárců a předseda parlamentu, který se tradičně nevyjadřuje.

Pro smlouvu byly velké strany vládní většiny i opozice. Proti byl opoziční Levicový svaz Finska, který má 17 poslanců, a odmítavě se vyjádřilo i pět členů strany Praví Finové.

Ratifikace bude definitivní v momentu, kdy dokument podepíše finská prezidentka Tarja Halogenová. Na podpis má tři měsíce. Schvalování smlouvy ve Finsku nevyvolalo žádné velké diskuse a prezidentka, která je přesvědčenou Evropankou, by ji měla brzy podepsat.

Estonský parlament, který má 101 členů, reformní smlouvu schválil ve druhém a posledním čtení. Pro ni hlasovalo 91 členů, proti byl 1.

Lisabonskou smlouvu přijalo 16 zemí

Zatím smlouvu schválily parlamenty Lucemburska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Německa, Malty, Rumunska, Francie, Bulharska, Polska, Portugalska, Rakouska, Dánska, Lotyšska a Litvy. V Británii a Nizozemsku ji schválily dolní komory parlamentu a čeká se na vyjádření horních komor.

V Česku se Senát v dubnu rozhodl požádat ústavní soud o přezkoumání Lisabonské smlouvy, zda je v souladu s českým právem. Není přitom jasné, kdy se soud vysloví. Po čtvrtečním irském referendu zbývají ještě parlamentní hlasování na Kypru, ve Španělsku, Itálii a Švédsku.

EU by chtěla ukončit ratifikační proces do konce roku, za definitivní termín se považují volby do Evropského parlamentu na jaře 2009. První předsednickou zemí unie, která by společenství měla řídit podle nové smlouvy, by tedy mělo být Česko, které se kormidla ujme od 1. ledna do 30. června 2009.