Kosovo má novou hymnu, Srbové to berou jako provokaci

Priština - Kosovský parlament schválil národní hymnu. Vzešla ze soutěže, do níž autoři přihlásili 133 melodií. Zákonodárci dbali na to, aby melodie nevycházela z tradic konkrétního etnika. V Kosovu, které se osamostatnilo v únoru, žije vedle Albánců i srbská menšina. O víkendu navíc začne platit nová ústava. Kosovo tak pracuje i přes protesty Srbska na svém sebeurčení.

Pro novou hymnu hlasovalo 72 poslanců, 15 bylo proti, 5 se hlasování zdrželo. Politici vybírali z více než 130 melodií, z nichž pak vzešly tři, o kterých se hlasovalo. Soutěž na novou hymnu uspořádalo Kosovo jen několik dní poté, co vyhlásilo nezávislost na Srbsku.

Pro Kosovany je nová hymna součástí budování národní identity, je jakousi deklarací samostatnosti Kosova. Srbsko však přijetí nové kosovské hymny bere jako provokaci. Bělehrad totiž dosud nezávislost své bývalé provincie neuznal.

Nová hymna se jmenuje Evropa. Zatím nemá žádná slova. Autorem melodie je skladatel Mendi Mengjigi. Ten si vítězstvím v soutěži zajistil výhru 10 tisíc eur. Premiér Hasim Thaçi říká, že hymna je pro Kosovo důležitá. „Kosovo je země všech občanů, země nové demokracie, země míru, tolerance a stability,“ řekl Thaçi.

Vydáno pod