Smlouvu o radaru přijede Riceová podepsat na začátku července

Washington - Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijede do Prahy podepsat smlouvu o protiraketové radarové základně začátkem července. Novinářům to ve Washingtonu potvrdil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zároveň prohlásil, že si není jistý, že český parlament schválí rozmístění částí amerického protiraketového štítu v Česku ještě v době, kdy bude v úřadu prezident George Bush, pokud tak vůbec učiní. Kdyby smlouva o radaru ale v českém parlamentu neprošla, Schwarzenberg by nabídl svou rezignaci.

Šéf české diplomacie oficiálně potvrdil již dříve zmiňovaný termín, kdy by mělo dojít k podpisu smluv, jež upravují podmínky plánovaného umístění amerického protiraketového radaru v České republice. Americká ministryně zahraničí dorazí do Prahy podle Schwarzenberga začátkem července.

„Bude to začátkem července,“ řekl bez dalších podrobností Schwarzenberg. „Až se oficiálně obě strany dohodnou, tak se to sdělí. Já to už sice vím, ale patří k mezinárodní zdvořilosti, že to neprásknu médiím předtím, než se to oficiálně sdělí,“ uvedl.

Jediným problémem při stanovování termínu bylo podle něj najít datum, které by vyhovovalo oběma stranám. „Riceová má nabitý kalendář a já ostatně také,“ vysvětlil. „Abychom našli nějaký den, kdy jsme oba v Praze a máme nejen hodinku čas, nýbrž trochu víc, to nebylo tak lehké,“ poznamenal.

Schwarzenberg, který se v USA setkal také se zahraničněpolitickými poradci prezidentských kandidátů Baracka Obamy a Johna McCaina, věří, že Spojené státy budou s programem protiraketové obrany pokračovat, ať už bude příštím prezidentem zvolen kdokoli. McCain rozvoj protiraketové obrany silně podporuje, podle Obamy by takový štít měl být rozmístěn jen v případě, že by se ukázalo, že může fungovat.

Dosud není ani jisté, zda dojde kromě podpisu hlavní smlouvy i ke stvrzení takzvané smlouvy SOFA. Právě na této domluvě se zatím Češi s Američany nedokázali shodnout. Nejspornější otázkou je oblast daní a poplatků. Smlouva SOFA kromě toho bude upravovat i další podmínky pobytu amerických vojáků na českém území.

Smlouvy se měly podepsat původně už v květnu, nakonec ale Riceová do Prahy nedorazila. Poté se postupně hovořilo o různých termínech, kdy by mohlo k podpisu dojít. Dnes ale učinil těmto spekulacím ministr Schwarzenberg přítrž.

Pokud obě strany v Praze dokument začátkem července podepíší, k projednávání smlouvy v parlamentu by mohlo dojít během října.