Podezřelí z terorismu budou ve Velké Británii zadržováni déle

Londýn - Dolní sněmovna britského parlamentu dnes těsnou většinou přijala kontroverzní zákon umožňující prodloužení lhůty pro zadržování osob podezřelých z terorismu. Zákon umožňuje zadržovat podezřelé bez vznesení obvinění "v případě výjimečného a vážného ohrožení" až 42 dní, místo dosavadních 28 dní. Návrh zákona prošel 315 : 306.

Labouristická vláda premiéra Gordona Browna má přitom ve sněmovně teoretickou převahu 65 hlasů. Malý rozdíl v počtu hlasů pro a proti svědčí podle pozorovatelů o tom, že návrh zákona byl považován za kontroverzní i určitou částí vládního tábora.

Brown argumentoval tím, že policie potřebuje čas navíc pouze pro vyšetřování „těžkých a mimořádných teroristických hrozeb“, má-li zajistit národní bezpečnost Británie. Poukázal na to, že vyšetřování teroristických spiknutí bývá mimořádně komplikované.

Konzervativní opozice označovala návrh za narušení tradičních britských svobod. „Neubráníme naše svobody tím, že tyto svobody obětujeme,“ prohlásil mluvčí konzervativců David Davis.

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného deníkem The Daily Telegraph ale 69 procent Britů prodloužení lhůty pro zadržování osob podezřelých z terorismu podporuje.

Bombové útoky teroristické sítě Al-Káida na londýnské metro v roce 2005 si vyžádaly 52 obětí a policie tvrdí, že řadu dalších pokusů o útok se jí od té doby podařilo odhalit.