EU podpořila čínskou olympiádu, o Tibetu se mlčelo

Brusel - Evropská unie dnes opětovně vyjádřila podporu Letním olympijských hrám v Pekingu. Učinila tak prostřednictvím představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solany, který se v Bruselu setkal s čínským ministrem zahraničí Jang Ťie-čchem a nešetřil přáními úspěchu při pořádání této největší sportovní události roku.

O lidských právech v Tibetu, jejichž otázku otevřely březnové nepokoje v této čínské autonomní oblasti, na tiskové konferenci nepadlo ani slovo. Čína proto přijala podporu EU v pořádání her s uspokojením. „Vítáme to. Věříme, že naše společná snaha bude nakonec korunována úspěchem,“ řekl šéf čínské diplomacie.

Javier Solana dlouhodobě odporuje bojkotu srpnové olympiády. Vyslovil se proti němu již v březnu, kdy v Tibetu vypuklo protičínské povstání tiše schvalované Západem. Obdobné stanovisko jako Solana zopakoval i předseda Evropské komise José Barroso při dubnové návštěvě Číny. Čelní představitelé evropských institucí tak nesouhlasí s postupem řady politiků členských států, včetně českých vládních představitelů, kteří pozvání na olympiádu a především na slavnostní zahajovací ceremoniál odmítli.

Protichůdné postoje v olympiádě tak potvrzují názorově nesourodý postoj sjednocené Evropy k pekingským hrám. Když EU jednala o postoji k olympiádě na konci března, většina ministrů byla proti bojkotu zahajovacího ceremoniálu, přestože francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který bude v době konání her Unii předsedat, tuto možnost krátce předtím nevyloučil.