V Londýně unikly tajné informace o teroristech

Londýn - Britská policie zahájila vyšetřování úniku přísně tajných dokumentů týkajících se Iráku a mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. Obálku s citlivými daty našel v úterý pasažér ve vlaku a předal ji zpravodajské stanici BBC, která o ztrátě dokumentů dnes informovala.

Dokumenty patřily vysoce postavenému zpravodajskému důstojníkovi, který pracuje na úřadu vlády. Objevil je v úterý cestující ve vlaku z londýnského nádraží Waterloo do jihoaglického Surrey. Oranžovou obálku předal zpravodaji BBC, podle něhož obsahovala dva spisy s označením „přísně tajné“. Každý z nich byl očíslován a nadepsán „určeno pouze pro Spojené království, USA, Kanadu a Austrálii“.

V úřadu premiéra Browna zavládlo zděšení 

Jedním byla zpráva o situaci v Iráku, která obsahuje i nelichotivé hodnocení iráckých bezpečnostních sil. Vypracována byla pro britské ministerstvo obrany. Druhý spis, shrnující poslední zpravodajské informace o Al-Káidě, si společně objednala ministerstva zahraničí a vnitra.

V úřadu premiéra Gordona Browna zavládlo kvůli ztrátě těchto tajných materiálů zděšení. Mluvčí úřadu označil jejich únik za porušení bezpečnostních pravidel. Obsah dokumentů odmítl upřesnit, celou záležitost podle něj už vyšetřuje londýnská metropolitní policie. Důstojník, který dokumenty ve vlaku nechal, podle informací BBC zůstává ve své funkci a o jeho sesazení se neuvažuje.

Brownova vláda musela už loni čelit několika podobným skandálům, když na konci roku vyšlo najevo, že se ztratily nosiče s osobními a bankovními údaji milionů Britů.