Po planetě Pluto se budou jmenovat plutoidy

Oslo - Pluto, které už není považováno za nejmenší planetu sluneční soustavy, dostalo od Mezinárodní astronomické unie (IAU) na rozloučenou aspoň cenu útěchy. V budoucnu po něm budou pojmenována vesmírná tělesa zhrubá stejné velikosti souhrnným názvem plutoidy.

Za plutoidy budou označována tělesa na oběžné dráze kolem Slunce v prostoru za Neptunem. Musí mít více-méně kulovitý tvar a nesmí být obíhány jinými, menšími tělesy. Rozhodlo o tom zasedání výkonného výboru IAU v norské metropoli Oslo.

Podle této mezinárodní definice se například jiný trpasličí objekt, planetka Ceres, nemůže označovat jako plutoid, protože jde o těleso obíhající Slunce v rámci pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Nesplňuje tak nejméně jeden předpoklad definice. Jedinými dosud známými plutoidy tak jsou zatím samo Pluto a planetka Eris. Astronomové ale doufají, že v daném prostoru za Neptunem postupně objeví další.

IAU, která je podle mezinárodních dohod jediná oprávněná pojmenovávat a kategorizovat vesmírná tělesa, odebrala Plutu před necelými dvěma lety status planety. Vedlo k tomu zjištění, že má souputníka Eris, a odhad, že takových těles asi bude v daném prostoru více. Díky tomu nyní tvoří sluneční soustavu osm planet místo devíti.