Schwarzenberg nabídne rezignaci, pokud poslanci neschválí radar

Washington - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si není jist, zda má americký protiraketový radar dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. V rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že vláda radar možná neprosadí, přinejmenším dokud bude prezidentem Spojených států George Bush. Schwarzenberg rovněž avizoval, že pokud sněmovna odmítne umístění radaru v Česku, nabídne svoji rezignaci.

Současný ministr zahraničí hodlá v případě neúspěchu přinejmenším dát šanci najít někoho vhodnějšího pro jeho funkci. Akutně však jeho demise kvůli radaru nehrozí, Schwarzenberg se totiž domnívá, že se parlament nebude zabývat česko-americkou smlouvou o jeho umístění přinejmenším do podzimních krajských voleb. Na počátku července by se ovšem smlouva s USA měla dočkat podpisu obou stran. Parlament ji může schválit až později a Schwarzenberg doufá, že to stihne do konce roku.

Ačkoli si není jist dostatečnou podporou ve sněmovně, doufá, že si politici uvědomí, že během několika let bude mít celá řada států k dispozici technologie ke stavbě dalekonosných raket. „Nikomu se nechce platit vysoké pojistné, ale je-li v okolí hodně zlodějů, je na místě koupit dobrý zámek a pojistku zaplatit,“ popsal Schwarzenberg metaforicky svoji představu současné situace euroatlantického světa. Zároveň ale ministr v rozhovoru projevil střízlivost ohledně českého veřejného mínění, když uznal, že je většina lidí proti radaru.

Schwarzenberg má pochybnosti nad postupem Polska 

Karel Schwarzenberg vyjádřil pochybnosti ohledně budoucího polského postupu. Poláci, u nichž chtějí Američané umístit protiraketové střely, požadují po USA modernizaci svých vzdušných sil. Někteří američtí představitelé ovšem považují polské požadavky za přehnané a chtějí obranné střely umístit jinde.

„Bude politováníhodné, pokud Polsko couvne, neboť v tomto projektu je považuji za vhodného partnera,“ uvedl Schwarzenberg. Navrhl také, aby se protivzdušné střely umístily v některém z pobaltských států.

Český ministr zahraničí předpokládá, že americký program budování protiraketového štítu bude pokračovat, ať už dopadnou podzimní prezidentské volby jakkoli. Do jisté míry se v tom smyslu již dříve vyjádřili oba hlavní kandidáti na hlavu Spojených států John McCain a Barrack Obama.