Švýcary čeká referendum o volném pohybu osob z EU

Curych - Švýcary čeká referendum o obnovení dohody o volném pohybu osob s Evropskou unií s tím, že by se dohoda nově vztahovala i na Bulharsko a Rumunsko. Dohodly se na tom dnes obě komory švýcarského parlamentu. Jestli se Švýcaři vysloví proti, bude tím ohrožen celý komplex dohod s EU.

Obě komory zákonodárného sboru, Národní rada a Stavovská rada, schválily velkou většinou kompromisní text obou dokumentů, o nichž se bude hlasovat jako o jediném celku.

Hlasování se má konat koncem května příštího roku. Kdyby Švýcaři tento balíček odmítli, byl by tím zpochybněn celý komplex bilaterálních vztahů země s EU, neboť ty jsou výslovně podmíněny dalším pokračováním dohody o volném pohybu osob po květnu 2009.

Obě komory parlamentu požádaly vládu, aby předložila zprávu o důsledcích volného pohybu osob nejpozději před příštím rozšířením unie.

Švýcaři se budou moci nyní vyslovovat k volnému pohybu osob pokaždé, když unie přijme nového člena. Příští hlasování se očekává v roce 2010, až bude přijato Chorvatsko.

Švýcarsko, ač není členem EU, se podílí na mnoha jejích programech a aktivitách. Tato země je třetím největším obchodním partnerem unie po USA a Číně. Žije zde a pracuje přibližně 800 tisíc občanů EU. Z unie pochází 80 procent švýcarského dovozu a naopak Švýcarsko do EU vyváží 60 procent z celkového exportu.

Otázka členství v unii čas od času rozbouří hladinu politického života v konfederaci, která se snaží držet stranou evropských sporů a aliancí od začátku 19. století.

Vydáno pod