Ministři NATO jednali o Kosovu, Češi s USA o SOFA

Brusel – V Bruselu dnes odstartovalo dvoudenní zasedání ministrů obrany zemí NATO. Jedná se o bezpečnostní situaci v Kosovu a o případném posilování misí v Afghánistánu. Aliance se dohodla na posílení své role v Kosovu, Česko zajímá, zda a jak se proberou plány USA umístit v ČR a v Polsku protiraketovou základnu. Tato otázka by mohla být vznesena v pátek na Radě NATO-Rusko.

Podle vysoce postaveného představitele aliance se ale ve věci základny, jejíž možnou existenci Rusko v minulosti opakovaně tvrdě kritizovalo, nedají od setkání očekávat žádné převratné novinky.

Česko zastupuje místo původně očekávané ministryně obrany Vlasty Parkanové její náměstek Martin Barták. Kvůli tomu se zřejmě schůzka s představiteli USA o radaru uskuteční na nižší úrovni proti původním plánům. Důvodem neúčasti ministryně je složitá situace v dolní komoře českého parlamentu.

NATO bude cvičit kosovské bezpečnostní síly

Členské státy se dnes dohodly na posílení dosavadní role aliančních sil v Kosovu a na tom, že tamní vznikající bezpečnostní složky bude cvičit právě NATO. Bezpečnostní síly by měly mít jen lehké zbraně, čítat budou přibližně 2500 mužů a žen a zpočátku se mají zapojovat zejména do řešení civilních krizí.

V Kosovu nyní působí v silách NATO zhruba 16 tisíc vojáků. USA a státy, které uznaly existenci Kosova, mezi nimiž je i Česko, chtějí posílit roli aliančních sil v regionu. Jde například o výcvik kosovských vojáků. Španělsko, které jednostranně vyhlášenou kosovskou nezávislost na Srbsku neuznalo, se k tomu však staví velmi obezřetně.

ČR jednalo s USA o SOFA

Na okraj zasedání se odehrála i jednání mezi Českem a USA ohledně doplňkové dohody k americkému radaru v ČR. Rozhovory ale nevyřešily poslední zbývající problém - otázku daní. To brání uzavřít dohodu SOFA, která upravuje případný pobyt amerických vojáků na českém území. Náměstek ministryně obrany Martin Barták podle bruselské zpravodajky ČTK Barbory Šámalové řekl, že Praha odpověď americké strany čeká v řádu několika dní.

Na programu jednání i Afghánistán 

Šéf amerického Pentagonu Robert Gates na jednání do Bruselu přijel s tím, že se bude snažit tlačit na spojence, aby vyslali víc vojáků a policejních instruktorů do Afghánistánu.

V rámci mise NATO působí v Afghánistánu přes 51 tisíc zahraničních vojáků, přičemž jejich počet se v uplynulých dvou letech zhruba zdvojnásobil. Přesto velitelé zdůrazňují, že jim stále pro některé úkoly chybějí potřebné síly.

Vlajka NATO a USA
Zdroj: ČT24