Barmská junta nadále hází humanitárním pracovníkům klacky pod nohy

Rangún - Jen k polovině z 2,5 milionu lidí postižených před šesti týdny cyklonem Nargis v Barmě se zatím dostala humanitární pomoc. Přestože tamní vláda slibovala humanitárním týmům vstřícnost, získat povolení ke vstupu do postižených oblastí je stále problém a navíc znamená spoustu zbytečného papírování. I když jsou sklady vlády i OSN plné materiálu, chybí ochota nebo schopnosti ho dopravit na místo určení.

I když barmská vláda sama na účinnou pomoc nestačí, humanitární pracovníky v oblasti nechce - navzdory nedávné dohodě generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna s vládou, že mezinárodní týmy budou mít zelenou. Barmští vojáci navíc zatýkají místní dobrovolníky, kteří obětem pomáhají na vlastní pěst. Nedávno byl zatčen populární herec Maun Thura po návratu z delty řeky Iravadi kvůli rozhovorům se zahraničními novináři.

Barmská vláda komunikovat se zahraničními médii odmítá, svůj postoj ale vyjadřuje jasně - nechce, aby se jí někdo míchal do jejích záležitostí. Podle humanitárních organizací junta údajně stále naléhavěji tlačí na ty, kdo se uchýlili do uprchlických táborů, aby odešli, ačkoli mnozí z nich přišli o domovy.

Nargis zasáhl Barmu začátkem května a vyžádal si přes 130 000 obětí a nezvěstných.

Vydáno pod