Berlusconi nabídl USA pomoc při jednání s Íránem

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi nabídl Georgi Bushovi pomoc v otázce kontroverzního íránského jaderného programu. Při návštěvě amerického prezidenta v Itálii navrhl, že jeho země pomůže s vyjednáváním o ukončení íránského obohacování uranu. Na společném brífinku oba státníci dále uvedli, že mezi Spojenými státy a Itálií panuje úplná shoda ohledně vojenských misí v Afghánistánu, Kosovu a Libanonu i v otázce Íránu.

Itálie, která jako významný obchodní partner Íránu zná dobře tuto muslimskou zemi, nabízí Spojeným státům pomoc v přesvědčování Teheránu, aby přestal obohacovat uran. Americký prezident zopakoval, že upřednostňuje vyřešení sporu s Íránem diplomatickou cestou, ale že pro Spojené státy připadají v úvahu „veškeré možnosti“. Varoval tak opět Teherán, že Washington je připraven zvážit i vojenskou akci k ukončení současného jaderného programu v Íránu, který podle americké vlády tajně usiluje o výrobu jaderných zbraní a je velkou hrozbou pro Západ a Izrael.

Bush se s italským premiérem setkal v rámci svého turné po Evropě. Dnes jednal také s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem, v pátek se před odpoledním odletem do Paříže setká i s papežem Benediktem XVI.