Fillon: Zamítnutí Lisabonské smlouvy Irskem bude znamenat její konec

Paříž - "Pokud Irsko v referendu odmítne Lisabonskou smlouvu, bude to znamenat její konec," prohlásil ve čtvrtek večer francouzský premiér François Fillon. Odmítl tak spekulace o tom, že by Evropská unie v případě neúspěšného referenda nechala Iry o dokumentu hlasovat znovu, jak tomu bylo v případě smlouvy z Nice. Informace přinesla agentura Reuters.

Irsko jako jediné z 27 zemí Evropské unie schvalovalo Lisabonskou smlouvu v referendu. Výsledky hlasování by měly být známy dnes k večeru. Podle televize RTÉ účast přesáhla v celostátním měřítku 40 procent. Profesor Richard Sinott, který dlouhodobě analyzuje chování irských voličů, soudí, že zastánci smlouvy potřebují účast aspoň 45 procent.

Aby Lisabonská smlouva, která reformuje některé instituce EU a nahrazuje odmítnutou Evropskou ústavu, vstoupila v platnost, musí ji ratifikovat
všechny členské státy unie. EU ale nevytvořila žádný záložní plán pro případ, že by Lisabonská smlouva neuspěla. O důsledcích jejího případného odmítnutí se proto pouze spekuluje.

Vydáno pod